ЕК съди Чехия, Унгария и Полша заради отказа да приемат бежанци

 actualno.com
ЕК съди Чехия, Унгария и Полша заради отказа да приемат бежанци

Унгария, Полша и Чехия ще се изправят пред Съда на Европейския съюз заради отказа си да приемат квотите за бежанци. Това съобщи Европейската комисия днес (7 декември) след заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Трите държави отказват да приемат бежанци според съгласувания през 2015 г. план за разселване на 160 000 бежанци, пребиваващи в Италия и Гърция. До момента по-малко от 21 000 души са прехвърлени по схемата. Но само Полша, Унгария и Чехия не искат да приемат мигранти. България се съгласи да приеме общо 1200 души, но засега няма желаещи да дойдат в страната.

ЕС е разселил 20% от мигрантите по квотната система

Страните от Европейския съюз са разселили на своя територия 29 000 мигранти от Гърция и Италия, които са част от квотната система на ...

Прочети повече

"Европейската комисия реши днес да приведе под отговорност Чешката република, Унгария и Полша в Съда на ЕС за неспазване на техните правни задължения за бежанските квоти", се казва в изявление на Еврокомисията.

Съдът на ЕС има правомощието да налага финансови наказания на правителства, които не изпълняват законите на ЕС. Така държавите, които твърдят, че квотите са опит за ограничаване на националния суверенитет, са изправени пред солидни глоби за неспазване на споразумението.

Системата за предоставяне на убежища в блока ще бъде отново обсъдена от европейските лидери на срещата на върха на ЕС в белгийската столица на 14-15 декември.

ЕК ще предложи нова схема за разпределение на бежанците

Европейската комисия ще предложи друга схема за разпределяне на бежанците в Европейския съюз, обяви на брифинг говорителят на ЕК Наташа...

Прочети повече


Ключови думи : унгария, европейската комисия, полша, приемат, чехия, бежанци, европейския съюз

Виж оригиналната статия в actualno.com