ЕС вероятно ще се отвори за 15 държави от сряда, но не и за САЩ и Русия

 dnevnik.bg
ЕС вероятно ще се отвори за 15 държави от сряда, но не и за САЩ и Русия

© ReutersЕвропейският съюз ще се отвори за граждани на Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и евентуално Китай от 1 юли.


Засега това е решението, до което са стигнали дипломатическите представители на съюза, видяно от авторитетното издание "Политико". То трябва да бъде официално одобрено от ЕС-27 по-късно днес.


Решението за Китай е условно, тъй като страната трябва да гарантира, че тя също ще допуска граждани на ЕС.
От списъка липсват САЩ, Индия, Бразилия, Русия и други държави, от които на континента идват множество туристи. В тях обаче процентът заразени е по-висок от средното за ЕС, което е изискване за падането на ограниченията за влизане. Според последните данни от университета "Джонс Хопкинс" заболелите по света са достигнали 10 млн., над четвърт от тях в ЕС.
Разрешенията са за "пътувания, които не са от първостепенно значение". Сред първостепенните причини са пристигането на сезонни работници, дипломати, студенти и хора, търсещи убежище. Също така моряци и транзитни пътници.


Гражданите на микродържавите в Европа - като Монако, Андора, Сан Марино и Ватикана - неформално също ще получат разрешение да пътуват.

..

Виж оригиналната статия в dnevnik.bgпоследни новини

Република Сръбска учи децата да отричат геноцида в Сребреница, смята трибунал на ООН

9 юли 2020 07:14:00 dnevnik.bg
Република Сръбска учи децата да отричат геноцида в Сребреница, смята трибунал на ООН

© Reuters Правителството на босненските сърби в Баня Лука индоктринира децата така, че да отричат геноцида в Сребреница през 1995 г., когато са убити 8000 мъже и момчета...