Ето оригинала - какво точно (не) каза Тръмп за Йерусалим (видео)

 dnevnik.bg
Ето оригинала - какво точно (не) каза Тръмп за Йерусалим (видео)


Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел вчера, скъсвайки с десетилетна традиция в американската външна политика и предизвиквайки гнева и критиките на европейските, арабските и ислямските си партньори.
В речта си обаче той не уточни дали говори за целия Йерусалим или само за западната му част. Израел владее нея от 1948 г. и окупира източната през 1967 г., като вторият акт не бе приет от нито един международен партньор, а ООН се е възпротивила на него с десетки резолюции. Какво е отношението на Тръмп към този проблем остана открит въпрос и след речта.


Никъде в текста не присъства и изразът "столица само на Израел". Това също оставя неяснота дали за Вашингтон е допустимо един ден Източен Йерусалим да стане столица на независима Палестина.


Тръмп също така подчерта подкрепата си за създаването на две държави, но само ако и двете страни одобрят това. Палестинците се надяваха на по-категорична подкрепа, особено на фона на дясното правителство на Бенямин Нетаняху, който неколкократно е казвал, че създаването на палестинска държава не е опция.


Според Барбара Плет-Ъшър - коресподента на Би Би Си - Тръмп няма стратегия, съдейки по факта, че решението му е изненадало палестинците и други арабски лидери. По думите ѝ най-вероятно става въпрос за желанието му да изпълни обещанието си към произраелски настроените евреи в Америка и консервативните християнски среди. Фактът, че той на няколко пъти подчерта как предшествениците му не са посмели да направят тази стъпка, потвърждава тази тези. Пак според нея вицепрезидентът Майк Пенс - строго отдаден християнин, противник на абортите - е повлиял много на решението.


Накратко - Тръмп каза много неща, но намеренията му остават неясни. Засега единственият резултат е изострянето на напрежението в региона, първият тест за което ще е реакцията след петъчните молитви.


"Дневник" предлага превод на пълната реч на американския президент. Акцентите са на редакцията.


"Когато заех тази длъжност, обещах да погледна с отворени очи и свежа мисъл към световните предизвикателства. Не можем да решим проблемите си, като залагаме на едни и същи погрешни тези и повтаряме едни и същи грешни стратегии от миналото. Старите предизвикателства изискват нов подход.


Изказването ми днес бележи началото на нов подход към конфликта между Израел и палестинците.


През 1995 г. Конгресът прие Закон за посолството в Йерусалим, призовавайки федералното правителство да премести американското посолство в Йерусалим и признае града – и това е важно – като столица на Израел. Този акт бе одобрен с огромно мнозинство и от двете партии и бе потвърден с единодушно гласуване в Сената само преди шест месеца.


Въпреки това в продължение на повече от 20 години всеки американски президент преди мен използваше правото да отложи влизането му в сила и отказваше да премести посолството на САЩ в Ерусалим или да признае Йерусалим за столица на Израел.


Президентите отлагаха това с вярата, че забавянето на признаването на Йерусалим ще помогне на каузата на мира.


Някои казват, че им е липсвал кураж, но са взели най-доброто решение, основавайки се на фактите, както са ги разбирали тогава. Въпреки това, архивите вече ги има. След над две десетилетия отлагания, устойчиво мирно споразумение между Израел и палестинците не се вижда в близкото бъдеще. Би било глупост да предположим, че повторението на същата формула ще донесе различен и по-добър резултат. Затова прецених, че е време официално да призная Йерусалим за столица на Израел.


Макар предишни президенти да са обещавали това по време на кампаниите си, те не удържаха на думата си. Днес аз го правя.


Прецених, че това действие отговаря най-добре на интересите на САЩ и за търсенето на мир между Израел и палестинците. Това е стъпка, която отдавна трябваше да бъде направена, за да засили мирния процес и работата към трайно споразумение.


Израел е суверенна нация с правото на всяка друга суверенна нация да определи собствената си столица. Признаването на този факт е необходимо условие за постигането на мир.


© Reuters


Преди 70 години, по времето на президента Хари Труман, САЩ признаха Държавата Израел. Оттогава столицата на Израел е в Ерусалим – градът, който еврейският народ е създал в древни времена. В наши дни в Йерусалим е съвременно израелско правителство. Там се намират израелският парламент - Кнесетът, както и израелският Върховен съд. Там са и официалните резиденции на премиера и президента. Там са централите на много министерства.


От десетилия американските президенти, държавни секретари и военни лидери се срещат с израелските си колеги в Йерусалим, както направих и аз по-рано тази година.


Eрусалим е не само сърцето на три велики религии, а и на една от най-успешните демокрации в света. В последните седем десетилетия израелците изградиха държава, в която евреите, мюсюлманите и християните, и хора от всички религии живеят и вярват свободно, уповавайки се на съвестта и вярванията си.


Днес Йерусалим е място, където евреите се молят при Стената на плача, християните минават по Пътя към Голгота, а мюсюлманите служат в джамията "Ал Акса". Той трябва да остане такова място.


Въпреки това, през всичките тези години, президентите, представящи САЩ, отказваха официално да признаят Йерусалим за столица на Израел. Всъщност, отказвахме да признаем каквато и да е столица на Израел.


Днес най-накрая признаваме очевидното: Йерусалим е столицата на Израел. Това не е нищо повече и нищо по-малко от признаване на реалността. И е правилното нещо. Нещо, което трябваше да бъде направено.


Ето защо, в съответствие със Закона за посолството в Йерусалим, нареждам на Държавния департамент да започне подготовка за преместване на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим. Това незабавно ще даде начало на процеса на наемане на архитекти, инженери и плановици, така че новото посолство, когато бъде завършено, да бъде великолепен паметник на мира.


Искам да бъде съвършено ясно: това решение не показва по никакъв начин оттегляне от силната ни решимост да подпомогнем трайно мирно споразумение. Искаме споразумение, което да бъде страхотна сделка за израелците и страхотна сделка за палестинците.


Не заемаме позиция по никакви окончателни решения, включително специфичните граници на израелския суверенитет в Ерусалим или за решението на оспорваните граници. Тези въпроси трябва да се решат от засегнатите страни.


САЩ остават изключително отдадени на това да съдействат за постигането на мирно споразумение, приемливо и за двете страни. Имам намерение да направя всичко по силите си, за да помогна да се изкове такова споразумение. Няма спор, че Йерусалим е един от най-чувствителните проблеми в тези преговори. САЩ биха подкрепили решение за две държави, ако и двете страни са се съгласили на това.


Междувременно, призовавам всички страни да поддържат статуквото по свещените места в Йерусалим, включително и на Храмовия хълм, познат като Харам ал Шариф.


Най-големите ни надежди са отправени към мира – универсалното желание във всяка човешка душа. С днешните си действия потвърждавам дълготрайната отдаденост на администрацията ми към едно мирно и безопасно бъдеще за региона.


Разбира се, ще има несъгласие и недоволство от това съобщение. Но ние всички сме сигурни, че в крайна сметка, работейки по тези несъгласия, ще постигнем мир, разбиране и сътрудничество.


Този свещен град би трябвало да вади на показ най-доброто у човечеството, да въздига погледа ни към възможното, а не да ни дърпа назад към стари битки, които са абсолютно предсказуеми. Мирът никога не е прекалено далеч за хората, които искат да посегнат към него.


© Reuters


Така че днес призоваваме спокойствието, умереността и гласовете на толерантността да надделят над доставчиците на омраза. Децата ни трябва да наследят любовта, а не конфликтите ни.


Повтарям посланието, което отправих на историческата и изключителна среща в Саудитска Арабия по-рано тази година: Близкият изток е регион, богат на култура, дух и история. Народите му са брилянтни, горди и разнообразни, енергични и силни. Но кръвопролитията, невежеството и терорът пречат на идването на невероятното бъдеще, което очаква този регион.


Вицепрезидентът Майкъл Пенс ще пътува до региона в идните дни, за да потвърди отдадеността ни да работим с партньорите си в целия Близък изток в борбата с радикализма, който заплашва надеждите и мечтите на бъдещите поколения. Време е мнозинството хора, които желаят мир, да прокудят екстремистите. Време е всички цивилизовани нации и народи да отвърнат на несъгласията с разумен дебат, а не с насилие.


Време е младите и умерени гласове в целия Близък изток да си създадат светло и прекрасно бъдеще.


Tака че нека днес отново се посветим на пътя на взаимното разбиране и уважение. Нека преосмислим старите си предложения и отворим сърцата и умовете си за възможното и възможностите. И накрая, моля лидерите на региона – политици и духовници, израелци и палестинци, евреи, християни и мюсюлмани – да се присъединят към нас в благородното търсене на продължителен мир.


Благодаря ви. Бог да ви благослови. Бог да благослови Израел. Бог да благослови палестинците. И Бог да благослови Съединените щати. Много ви благодаря. Благодаря."


Ключови думи : тръмп, решението, столица, правителство, сащ, целия, изток, региона, йерусалим, бог, двете страни, мира, въпреки това, бъдеще, палестинците, посолството, мирно споразумение, благослови, между израел

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg