Еврото очаква със затаен дъх срещата на ЕЦБ

 investor.bg

Снимка: Архив Ройтерс

Едни от най-важните валути в света са в очакване на важни решения и данни през следващата седмица, отбелязва анализаторът на Bloomberg Джейсън Шенкер. Нагласите са, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти за трети път тази година, а Европейската централна банка (ЕЦБ) ще запази основната си лихва нулева, каквато е от началото на 2016 г.

Американската валута имаше тежка година, като поевтиня още в края на 2016 г. преди да поскъпне за кратко през септември и октомври. В момента доларът отново е подложен на натиск заради риска от увеличаване на бюджетния дефицит на САЩ, което задължително ще се случи при намаляване на данъците.

Дори и политиката на Фед вероятно да стане по-агресивна през следващата годината, едва ли натискът върху долара ще отслабне, посочва информационната агенция.

Анализаторите са убедени, че Федералният резерв ще увеличи лихвите през декември, показват резултатите от проучване на Bloomberg. Освен това те смятат, че чрез това решение ще станем свидетели на следващи поетапти увеличавания на лихвите.

Още по темата

ЕЦБ: Рисковете за финансовата стабилност на еврозоната остават ограничени

Представителите на ЕЦБ се опасяват за неоправдани очаквания сред инвеститорите

Четиримата топ централни банкери в света обещаха да продължат с ясните послания


През следващата седмица централната банка на САЩ ще представи и актуализирани прогнози за икономическия растеж и лихвените проценти, които вероятно ще отразят потенциала за по-агресивни действия през 2018 и 2019 г., отколкото се очакваше през септември. Това вероятно ще доведе до по-слабо представяне на долара дори ако Федералният резерв покачи лихвите само с 25 базисни точки, както се очаква.

Що се отнася до еврозоната, усеща се ентусиазъм в икономиката, казва се още в коментара на Bloomberg. Германският индекс Ifo, който измерва бизнес настроенията в страната, продължава да достига нови рекордни стойности. Освен това показателят PMI за производство в еврозоната нараства вече 53 последователни месеца и през ноември достига най-високото си ниво от април 2000 г. насам.

Докато доларът би могъл да се засили от очакванията за по-голям икономически растеж в САЩ и по-строга парична политика, то в еврозоната може и да се наблюдава намаляване на скоростта. Ако еврото не се окаже под натиск следващата седмица след срещата на ЕЦБ, то това със сигурност може да се очаква да се случи преди изборите в Каталуния на 21 декември.

Декември определено няма да е еднозначен месец за двете най-търгувани валути в света, но има голяма вероятност еврото да се окаже големият победител през 2018 г.

 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Миглена Иванова


Ключови думи : декември, еврозоната, очаква, ецб, сащ, еврото, света, следващата седмица, лихвите, bloomberg, федералният резерв, през следващата

Виж оригиналната статия в investor.bg