Иракско семейство осъди България

 fakti.bg

Иракско семейство, което сега живее в Швейцария, осъди България в Страсбург заради лошите условия, при които било поставено няколко дни, докато преминавало през нейната територия през 2015 г., съобщи в. "Сега".

Държавата ще трябва да плати 1800 евро на семейството заради страданията на трите му деца плюс 1000 евро за съдебните му разноски.

Делото С.Ф. и други срещу България завърши с признание, че е нарушен чл. 3 (забрана на нехуманно и деградиращо третиране) от европейската конвенция за правата на човека.

През август 2015 г. семейството избягало от Ирак и се отправило към Западна Европа да търси международна закрила. Влязло нелегално на територията на България, но на 17 август било задържано чак на българо-сръбската граница.

Пратено било в лагер за мигранти във Видин, а два дни по-късно било прехвърлено в по-голям лагер в София. На 31 август било настанено в лагер от отворен тип за кандидати за убежище. Скоро семейството го напуснало и отпътувало за Швейцария, където през 2017 г. получило убежище.

Оплакването е от лошите условия в лагерите, които причинили страдания на тримата малолетни синове - на възраст 16,11 и 1 година. Родителите заснели на видео какво представлявала килията във Видин - мръсотия от тавана до пода, включително и леглата с изтърбушени дюшеци плюс потрошени помощни мебели.

Нямало тоалетна към килията и уринирали на пода. 24 часа не получили нито храна, нито вода, а бутилката с бебешко...


Ключови думи : българия, семейството, август, лагер

Виж оригиналната статия в fakti.bg