Испанският кабинет и Върховният съд блокират опита на Пучдемон да стане премиер от разстояние

 dnevnik.bg
Испанският кабинет и Върховният съд блокират опита на Пучдемон да стане премиер от разстояние

© Associated Press

Ориол Жункерас и Карлес ПучдемонИспанското правителство обяви, че ще обжалва в съда всеки опит на уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон отново да оглави властите в автономната област в края на януари, пишат медиите в страната и "Ройтерс", цитирайки говорителя на кабинета Иниго Мендес де Виго.


Виго направи изявлението по-малко от час преди съдия Пабло Ярена от Върховния съд в Мадрид да обяви, че каталунските депутати, които са с мярка предварителен затвор като бившия вицепремиер Ориол Жункерас, могат да "делегират" гласа си, но "не и други", които не присъстват физически в залата по други причини подобно на Пучдемон и другите бивши министри (общо четирима, които сега са и депутати) в Брюксел. Така и съдът постави въпросителни пред възможността Пучдемон отново да стане премиер от разстояние. По-рано тази седмица представители на партиите, подкрепящи независимостта на Каталуня, казаха, че това вероятно може да стане или чрез видеоконферентна връзка с приложение като "Скайп", или чрез "делегиран" глас.


Правителството изключва и самата възможност Пучдемон да управлява от Брюксел, където пристигна няколко дни след като Испания наложи пряко управление на обявилата независимост автономна област, а дни по-късно издаде заповед за задържането му. Всъщност идеята на партиите на независимостта беше той да бъде избран от парламента и евентуално да се завърне и да бъде арестуван като премиер.


Де Виго отбеляза, че в парламента в Барселона "има ясни правила" и че те "не дават възможност за нелично присъствие". Това е и позицията, която според източници на каталунското издание "Ла вангуардия" ще изрази правният отдел на законодателния орган в Барселона, поне по въпроси като предлагане на собствена кандидатура за премиер. "Напълно нереалистично е" и противоречи на здравия разум, добави говорителят на кабинета в Мадрид. Становището на парламента в Барселона предстои да бъде съобщено официално.


Позицията, изразена чрез него от испанските власти, се основава на анализ на каталунското парламентарно право, според който кандидат-президентът трябва да се яви лично, обяви радио "Кадена сер".


Първо гласуване за премиер в края на месеца


Първото заседание на парламента ще бъде на 17 януари и тогава ще бъде избран председател на законодателния орган, а на 31 декември трябва да се гласува за премиер.


На днешното си заседание съдът отказа на Жункерас както да го прехвърли в каталунски затвор, така и да присъства на учредителното събрание на парламента. Все още не е взето решение за заседанието на 31 януари и това оставя въпросителна дали той би могъл да бъде алтернативна кандидатура на Пучдемон.


От друга страна партията на Жункерас, Каталунска републиканска левица (ERC), вече даде сигнал, че листата, с която бившият премиер се яви на изборите - "Заедно за Каталуня", трябва да излъчи лидера на автономната област, тъй като има по-висок резултат. Пучдемон и Жункерас и другите бивши министри също така могат да подадат оставки като депутати, за да получат възможност техните партии да разполагат с повече ефективни гласове в парламента.


Всичко, което трябва да знаете за:

Кризата в Каталуня (200)


Ключови думи : януари, премиер, обяви, възможност, парламента, стане, депутати, област, барселона, каталуня, пучдемон, виго, жункерас

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg