Историята е такава, каквато е, не може да бъде пренареждана и парфюмирана

 novinar.net

Мавзолеят, рубинената звезда, гипсовите сърпчета и чукчета по фризовете на сградите-мастодонти, Альошата, паметникът на съветската армия – да бъдат или да не бъдат! Някои от тях все още биват, други отдавна не ги бива. Гигантските сталинистки крепости в центъра на столицата, не по-малко внушителни и „дразнещи” атрибути на „комунизма”, не подлежат, слава Богу, на взривно-разрушителни колебания – в тях уютно се изтегнаха антикомунистическият парламент, антикомунистическият министерски съвет, антикомунистическият президент.

Да бъдат или да не бъдат – хамлетовският въпрос периодично изплува от последните към първите точки от дневния ред на обществото. Обозначаващият го спор циклично пламва и гасне в публичното пространство. Аргументите „За” и „Против” се трупат, но повечето от тях (особено свързаните с художествената стойност на спорните атрибути, наблягащите върху документалния им статут или злонамерено идеологизираните) си остават креативно безсилни, очевидно неубедителни и дори смешни, да не кажа тъпи, за да кажа елементарни.

И това е така, понеже те не засягат същността на разгорещените дебати и грубо нарушават дискусионната етика.

Първо, естетическите измерения на обсъжданите обекти са неутрални спрямо смисъла на противопоставянето. Дали са красиви или грозни изобщо не е важно. Защото въпросните обекти – в аспекта на „да бъдат или да не бъдат” – престават да бъдат произведения на изкуството, не са архитектурни творения, не носят никакъв естетически заряд.

Те са просто късчета история.

Второ, съдбата на тези обекти се решава, независимо от съвременния им ..


Ключови думи : обекти, историята, съветската армия, паметници, запазени, против”, мавзолеят, просто късчета история, спор за”, просто късчета, бъдат или, антикомунистическият

Виж оригиналната статия в novinar.netпоследни новини

Дали след пандемията ще настъпи времето на утопиите?

9 май 2020 15:35:00 e-vestnik.bg

Мерки срещу коронавируса. Снимка: от тв екрана Kрай на крепостничеството след Черната чума, поява на социалната държава след Втората световна война… от пепелищата на големите бедствия...