Италианецът Гулиелмо Маркони патентова радиото

 actualno.com
Италианецът Гулиелмо Маркони патентова радиото

През 1896 година италианецът Гулиелмо Маркони получава британски патент за „подобрения в предаването на електрическите импулси и сигнали, както и за апаратурата за тази цел“. Година по-късно (1897) той построява радиопредавател на остров Уайт, а през 1898 г. и фабрика за безжични устройства в Челмсфорд, в която започват работа около 50 души. Маркони е и първият осъществил радиопредаване на далечно разстояние – през 1901 г. между Нюфаундленд (Канада) и Корнуол (Великобритания). Въпреки че традиционно той е считан за съизобретател на радиото, през 1943 г., може би по политически причини и във връзка със съдебни спорове между него и американското правителство за нарушаването на патентите му по време на Първата световна война, Върховният съд на Съединените щати признава предимството на патентите на Никола Тесла. Това решение остава валидно само за територията на страната.

На Бъдни вечер през 1906 г. Реджиналд Фесенден излъчва първото аудио-радиопредаване от брега на Масачузетс към корабите в морето и пасажерите успяват да чуят как той свири на цигулка коледни песни и чете откъси от Библията. Началото на редовното обществено радиоразпръскване е поставено през 1909 г. в Сан Хосе, но то става масово едва през 20-те години с широкото разпространение на радиоприемниците, особено в Европа и Северна Америка.

..


Ключови думи : маркони

Виж оригиналната статия в actualno.comпоследни новини

"Каквото се случи в рая…" от Елин Хилдебранд – екзотиката на незабравените тайни

7 юли 2020 07:46:00 actualno.com

На български излезе втората книга от бестселъровата трилогия „Рай“ на Елин Хилдебранд – „Каквото се случи в рая…“. След като ни запозна с борбената Айрийн Стийл и неустоимия свят на...