Как сайтове "копаят" криптовалута с ресурси от компютрите на посетители?

 dariknews.bg
Как сайтове

Слушай

Сайтове си докарват допълнително пари като черпят ресурси от компютрите на посетителите

94705

Your browser does not support the audio element.

Сайтове си докарват допълнително пари като черпят ресурси от компютрите на посетителите

Сайтове си докарват допълнително пари като черпят ресурси от компютрите на посетителите

Български новинарски сайтове черпят ресурси от компютрите на посетителите си, за да "копаят" криптовалута. По този начин администраторите изкарват пари, като използват хардуера на потребителите си.

 

Посещение на подобен сайт може да доведе до забавяне в работата на процесора на личния ви компютър и по-бързо износване на батерията. Установените такива български сайтове до момента са три, но е възможно да има и други.

 

По думите на системния администратор Благовест Петров технологията е сравнително нова и при подходящо използване и уведомяване на потребителите, в бъдеще може да измести рекламните прозорци в сайтовете.

 

При извършване на трансакция с определена криптовалута, тя се записва в т.нар. Block Chain. Въпросният запис в блока обаче трябва да се верифицира. С това се занимават т.нар. "копачи". Те решават определено математическо уравнение, с което верифицират трансакцията, а в замяна на това получават определена сума от криптовалутата, обясни системният администратор Благовест Петров.

 

"В самия софтуер е заложено, че при изкопаването на определен блок се получава награда от определен брой биткойни. С намаляването на блоковете се намалява и тази награда. Първоначално е била 50 биткойни за блок, след това е паднала на 25, сега е 12. А след две години ще стане около 6 биткойни", разясни той.


Ключови думи : посетителите, компютрите, сайтове, биткойни, криптовалута, като черпят ресурси, пари като черпят, допълнително пари като, докарват допълнително пари

Виж оригиналната статия в dariknews.bg