Китай удря САЩ с мита върху стоки за 75 милиарда долара

 news.ibox.bg
Китай удря САЩ с мита върху стоки за 75 милиарда долара

Държавният съвет на Китай информира, че предстои държавата да въведе мита между 5 и 10% спрямо американски стоки, възлизащо на стойност от 75 милиарда долара. Митата ще влязат в сила на две част - от 1 септември и от 15 декември, съобщи CBNC.

Ще бъдат наложени и мита от 25% върху вноса на американски автомобили и пот 5% върху автомобилни части от средата на декември.

Отговорът на Китай идва, след като по-рано този месец президентът на САЩ Донлад Тръмп изненадващо прекрати временното примирие с Пекин, като обложи вноса на стоките от втората по големина икономика с мита от 10%. Засегнати от хода бяха стоки на стойности 300 милиарда долара.

"В отговор на мерките, предприети от САЩ, Китай беше принуден да противодейства", пише в съобщението на съвета. "Китай се надява, че САЩ ще продължи да спазва консенсусът от срещата в Осака и ще се върне в правилния път на консултации и разрешаване на различията", се посочва още в съобщението, като се добавя и че Пекин се надява САЩ ще работи заедно с Китай за прекратяването на икономическите и търговски противоречия.

Двете страни трябва да проведат търговски преговори в началото на септември.

..


Ключови думи : китай, сащ, милиарда долара, стоки, мита

Виж оригиналната статия в news.ibox.bgпоследни новини

Страсбург обяви извънредно положение за климата

5 юли 2020 10:14:00 dnevnik.bg
Страсбург обяви извънредно положение за климата

© Associated Press Новият кмет на Страсбург Жан Барсегян обяви "извънредно положение в областта на климата", предаде Франс прес. Тя обеща, че ще се бори с "трите големи...