Латвия - изчезващата държава

 dnevnik.bg
Латвия - изчезващата държава

© Associated PressАтис Сиянитис има необичайна задача като посланик. Латвийският дипломат не отговаря за връзките с друга държава, а с диаспората на собствената си страна. Работата на Сиянитис е да намери решение на проблема с бягството на хора, предизвикано от присъединяването на Латвия към Европейския съюз, разказва "Политико". След като влезе в блока близо една пета от населението на страната е напуснала, за да работи в по-богати държави от ЕС – Великобритания, Ирландия, Германия.


През 2000 г. Населението на Латвия е било 2.38 милиона души. В началото на тази година то е 1.95 милиона. Никоя друга държава не е имала по-рязък спад на населението – 18.2% според статистиката на ООН. Близки до тези нива са единствено бързо стопяващата се съседка на Латвия, Литва, със спад в населението от 17.5%, и Грузия – 17.2%,


"Истината е, че губим хора – и то бързо", коментира Сиянитис в интервю в скромния си офис във внушителната сграда на външното министерство.


Факторите
Икономическата миграция не е единствената причина за намаляващото население на страната. Сравнително ниската раждаемост в малката балтийска държава и високата смъртност също са фактори.


Крайният резултат, обяснява Сиянитис, е заплаха за оцеляването на латвийската държава. Казано с други думи, раждат се недостатъчно бъдещи войници – или данъкоплатци.


"Латвия вече е страна с ниска плътност на населението", коментира Ото Озолс, високопоставен журналист и телевизионен коментатор. "При тези темпове през следващите 50 години Латвия може да престане да бъде нация". "Нашата ситуация е от типа пет минути до полунощ", допълва той.


Последиците от кризата на населението в Латвия са най-сериозни и най-очевидни в най-бедния регион – Латгалия в югоизточния край на страната на границата с Русия. Средната месечна заплата в Латвия е 670 евро на месец. В Латгалия хората обикновено печелят половината на това. "Заплатите тук са смешни", коментира Александър Рубе, журналист в регионалния вестник Latgales Laiks. "Учудва ли се някой, че хората искат да избягат?"


Някои млади хора се местят в столицата Рига, където населението, наброяващо 640 000 души, всъщност леко се е увеличило след дългогодишен спад. Повечето обаче просто напускат страната. Празните сгради близо де центъра на региналната столица Даугавпилс създават впечатлението, че града е частично изоставен.


"Просто е много лесно", казва Рубе. "Границите са отворени, информацията за живота в другите държави в ЕС е достъпна и всеки го прави. Така че нашите млади хора заминават за Англия или Ирландия, или за Германия". Обикновено не се завръщат, освен на гости.


Заблудите


"Не искам да се връщам", споделя Ирина Сивакова, на 22 години, която е заминала за Англия преди няколко години и в момента е на посещение при сестра си. "Ситуацията тук е твърде лоша". Попитана за последиците от Брекзит върху начина, по който се отнасят към нея в страната, тя признава, че "много британци не ни харесват".


Хората като Сивакова предизвикват отчаянието на Владиславс Станкевикс, упорития оптимист начело на съвета за икономическо развитие на Латгалия. "Има работни места тук", подчертава той. "На практика всеки, който иска да работи, има реален шанс да остане и да работи".


Макар да настоява, че заплатите ще се вдигнат, той признава, че в момента са ниски. Освен това, по повод игрите на война, които НАТО и Русия водят в региона през последната година, той коментира, че всичките приказки за война, реална или не, не правят нещата много привлекателни за хората и обезкуражават международните инвеститори.


Съществуват някои признаци, че макар да няма обрат в тенденцията, тя все пак губи сила. Според Централната статистическа служба на Латвия броят на емигрантите, завърнали се у дома през 2016 г. е бил 40% от броя на напусналите страната. През последните три години делът е бил между 26 и 37 процента.


"Доста млади хора тук мислят, че е лесно да се печелят много пари в чужбина", казва Светлана Лонска, която преди няколко години се е завърнала, за да ръководи успешен зумба фитнес. "Старая се да им обясня, че да си изградиш живот в друга държава е много по-трудно, отколкото си мислят".


Тя също така се опитва да каже на бъдещите емигранти, че в живота има по-важни неща от парите. "Горда съм, че мога да се издържам в родната си страна, в мястото, където съм родена. Това значи нещо", казва тя, като все пак признава, че "хората продължават да напускат".


Ключови думи : спад, страната, коментира, хората, населението, работи, казва, латвия, признава, млади хора, друга държава, сиянитис, латгалия

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg