Лекар: Сложно се лекува коронавирус от разстояние

 dnes.bg
Лекар: Сложно се лекува коронавирус от разстояние

Извънредно положение в страната не е имало от Втората световна война, пандемия не е имало от времето на испанската треска. Посрещаме 7 април в очакване като в песента "Партизан за бой се стяга", сподели общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова по повод Световния ден на здравето, който се отбелязва днес от всички здравни работници – лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, работещи в областта на здравеопазването.

Семейният лекар коментира какво е по-различното на този ден и пред какви предизвикателства е изправена, не само тя, но и колегите й.

"Всички са напрегнати в очакване на това да се повиши броят на заболелите, той и в момента се катери по кривата. Ние го усещаме много осезаемо по завишения брой на пациенти, които се обаждат и които трябва да консултираме дистанционно. Много е сложно и много е трудно по простата причина, че ние трябва да вземем решение от дистанция, което е голяма отговорност", посочва пред БГНЕС д-р Николова новите трудности, пред които са изправени.

За нея е от огромно значение един семеен лекар да познава пациентите си. Тя познава и следи здравословното състояние на част от своите 2500 пациенти от 30 години.

"Добре е да познаваме пациентите си и да знаем кой от какво страда, как страда, колко е склонен да подценява симптомите си. Процесът е много сериозен, динамичен и много отговорен. Проблемът е за всеки един от нас, проблем е за всеки, който е с бяла престилка и това е начин на живот. Тази пандемия поставя на риск живота и ..


Ключови думи : система, коментира, макар, държавата, пациентите, имало, болница, трудно, николова, лекува, очакване, попитана, коронавируса, covid, апр 2020, семейният лекар

Виж оригиналната статия в dnes.bgпоследни новини

САЩ предложиха на Москва помощ след екокатастрофата в Артика (СНИМКИ)

7 юни 2020 08:48:00 dariknews.bg
САЩ предложиха на Москва помощ след екокатастрофата в Артика (СНИМКИ)

САЩ предложиха на Москва помощ след сериозния разлив на гориво в река в Арктика, предаде Франс прес. "Въпреки нашите разногласия, САЩ са готови да помогнат на Русия, за да спре тази...