"Международна криза" - в "белите дробове" на Земята бушуват хиляди пожари

 dnevnik.bg

© Reuters

Пушекът над част от Амазония се вижда и от КосмосаРекорден брой пожари са обхванали големи части от Амазония. Толкова много огнища на пламъци не е имало от над десетилетие, обхванати са повечето северни щати в страната.


Към четвъртък са регистрирани 2500 нови пожара и с това общият брой на разгорелите се от миналия четвъртък (15 август) насам достига 9500.


Случващото се разпали и политически страсти между лидерите на Франция и Бразилия. Френският президент Еманюел Макрон каза, че горските пожари в Амазония са "международна криза" и трябва да се говори за нея на започващата тази седмица среща на върха в Биариц, предаде "Франс прес".
"Къщата ни гори. Буквално. Амазония, белият дроб на нашата планета, който произвежда 20 процента от нашия кислород, е в пламъци. Това е международна криза. Страни - членки на Г-7, давам ви среща след два дни, за да говорим за тази създала се спешна ситуация!", написа Макрон в "Туитър". Бразилия не членува в Г-7.


Ирландският премиер Лио Варадкар пък заяви, че Ирландия ще опита да блокира споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и търговския блок МЕРКОСУР, ако Бразилия не защити джунглата. "Няма начин Ирландия да гласува за споразумението за свободна търговия... ако Бразилия не изпълни ангажиментите си за опазване на околната среда", каза той, предаде "Ройтерс". Същевременно Дъблин би ..


Ключови думи : бразилия, предаде, страната, част, брой, пожари, reuters, боливия, справят, макрон, пожарите, амазония, болсонаро, международна криза, inpe

Виж оригиналната статия в dnevnik.bgпоследни новини

"Гига Берлин" - Мъск взриви "Туитър" с новия завод на "Тесла"

15 юли 2020 22:20:00 dnevnik.bg
"Гига Берлин" - Мъск взриви "Туитър" с новия завод на "Тесла"

© Twitter @elonmusk Шефът на американския производител на електромобили "Тесла" (Tesla) Илон Мъск провокира буря в "Туитър", пускайки дигитално генерирана снимка на новия...