Могерини: Йерусалим е столица и на Израел, и на Палестина

 actualno.com
Могерини: Йерусалим е столица и на Израел, и на Палестина

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини напомни позицията на Съюза относно близкоизточния въпрос, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, пише NewEurope.

„ЕС има ясна и обединена позиция. Вярваме, че единственото реалистично решение за конфликта между Израел и Палестина е основано върху двете държави с Йерусалим като столица и на двете“, заяви Могерини по време на пресконференция часове след решението на Тръмп. Тя допълни, че Съюзът изразява сериозна загриженост относно последствията от него върху мира. Тя допълни, че страните членки ще продължат да поддържат международния консенсус по Йерусалим, включително и относно местоположението на техните дипломатически представителства, докато статутът на града не бъде определен окончателно, предаде "Фокус".

Зоран Заев на срещи с Юнкер, Таяни, Могерини и Хан

Македонският премиер Зоран Заев заминава на двудневно посещение в Брюксел, съобщи БГНЕС.

Той ще разговаря с председателя на Еврокомиси...

Прочети повече

„ЕС потвърждава своя твърд ангажимент към двудържавното решение, което съответства с желанията на двете държави, като единствен реалистичен начин да се постигне траен мир и сигурност, които и израелците, и палестинците заслужават“, смята Могерини.


Ключови думи : столица, израел, относно, йерусалим, могерини

Виж оригиналната статия в actualno.com