Може ли Тръмп наистина да накара американските компании да напуснат Китай?

 investor.bg
Може ли Тръмп наистина да накара американските компании да напуснат Китай?

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Часове след като Китай обяви ответни мита върху американски стоки в петък, президентът Доналд Тръмп нареди на американски компании „да започнат да търсят алтернатива на Китай, включително като върнете компаниите си у дома и произвеждате продуктите си в САЩ“.

Залогът е висок: американски компании са инвестирали общо 256 млрд. долара в Китай между 1990 и 2017 г. спрямо 140 млрд. долара, инвестирани от китайски компании в САЩ, сочат данни на института Rhodium Group.

Някои американски компании започнаха да местят операциите си извън Китай още преди началото на търговската война преди повече от една година. Но ограничаване на дейността и пълно преместване на производството извън Китай ще отнеме време. Освен това американски компании като тези в секторите на авиоиндустрията, услугите и търговията на дребно със сигурност ще устоят на натиска да напуснат пазар, който не само е огромен, но и продължава да расте, пише Ройтерс.

За разлика от Китай САЩ нямат икономика с централно планиране. Тогава какви правни действия може да предприеме президентът, за да принуди американските компании да изпълнят нареждането му?

Тръмп наистина разполага с някои мощни инструменти, които не изискват одобрението на Конгреса:

Още мита

Тръмп може да направи повече от това, което вече прави, а именно да ..


Ключови думи : сила, китай, китайски, млрд долара, сащ, стоки, нареди, правни, американските компании, мита, американски компании, тръмп може, национално извънредно положение, национално извънредно

Виж оригиналната статия в investor.bgпоследни новини

Тръмп изкара САЩ от СЗО

7 юли 2020 23:16:00 investor.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп изпрати официално известие до Конгреса на САЩ за оттеглянето на страната...