МВФ и СБ трябва да продължат да се адаптират, за да останат живи

 investor.bg

Временният ръководител на МВФ Дейвид Липтън и президентът на СБ Дейвид Малпас по време на конференция в Париж, посветена на 75-годишнината на Бретън-Уудската система. Снимка: Ройтерс

Седемдесет и пет години е възраст, в която мнозина поглеждат назад със смесица от удовлетворение и съжаление, и може би се чувстват благодарни, че са все още живи. Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) бяха основани на конференция в Бретън Уудс, Ню Хемпшър, през лятото на 1944 г. Те успяха да намерят нови роли и да запазят своята значимост на фона на изцяло променената световна икономика, пише Financial Times.

Най-новото им предизвикателство обаче може да бъде едно от най-трудните. САЩ, често опора на международното сътрудничесто, предприеха агресивен поход при управлението на Доналд Тръмп. Двете организации, и по-специално Световната банка, трябва да докажат, че са необходими.

МВФ има по-лесната задача. След разпадането на системата на фиксирани валутни курсове, заради чието администриране фондът беше създаден, той в крайна сметка откри нов живот като спасителен кредитор на правителствата във финансови кризи.

Въпреки че фондът беше жестоко критикуван, понякога основателно, за натрапчивите си искания за структурни реформи през 80-те и 90-те години, правителствата все още редовно се обръщат към него за помощ. Постоянно се говори за нов кризисен кредитор, ръководен от развиващите се икономики, като например структура към Новата банка за развитие на ..


Ключови думи : тръмп, мвф, все още, управлението, дейвид, световната банка, ръководител, фондът, живи, бретън уудс, изчезнат

Виж оригиналната статия в investor.bgпоследни новини

S&P 500 достигна най-високото си ниво от началото на март

1 юни 2020 23:56:00 investor.bg
S&P 500 достигна най-високото си ниво от началото на март

Основните щатски индекси продължиха ръстовете си и през първия ден на юни