Наши ученици подобряват уменията за четене, изпреварват американчетата

 dariknews.bg
Наши ученици подобряват уменията за четене, изпреварват американчетата

Българските четвъртокласници надминаха американските по умения за четене. Те са на 11-то място сред 50 държави, сочат резултатите от проучване, направено през април миналата година. Начело в класацията са учениците от Русия, а в дъното са тези от Южна Африка.

 

Изследването е на Международната асоциация за оценяване на постиженията в образованието и се прави през 5 години. България участва във всичките 4, проведени до момента, като резултатите сега са значително по-добри от получените през 2011 г., отчетоха от просветното ведомство.

 
Умеят ли българските ученици да решават сложни казуси?

На четвъртокласниците били дадени два текста – художествен и научнопопулярен, еднакви за децата от всичките 50 държави. Те трябвало не само да могат да ги прочетат, но и да отговарят на въпроси по тях. В единия текст се разказвало за вид морски костенурки, като част от задачите били съвсем лесни и отговорът им се съдържал в текста, докато други били далеч по-сложни, обясни Неда Кристанова от Центъра за оценяване на предучилищното и училищното образование към МОН.

"Ако има картинка, в която е показана костенурка, която снася яйца, после е показан кръг как става по-голяма, как плува в морето, после пак се вижда, че снася яйца и въпросът е какво се показва, а отговорът е "Кръгът на живота на костенурката". Това вече е въпрос от най-високия познавателен процес", обясни експертът.

Осмокласниците ни - последни в Европа по гражданско образование

Анализът показва, че най-добри резултати имат учениците, посещавали детска градина и предучилищна, идващи от семейства с по-висок социално-икономически ..

Виж оригиналната статия в dariknews.bgпоследни новини

Съдът отложи решението за превръщането на „Света София“в джамия

2 юли 2020 11:44:00 dariknews.bg
Съдът отложи решението за превръщането на „Света София“в джамия

Турският съд отложи решението дали „Света София“ в Истанбул може да бъде превърната в джамия. Държавният съвет - най-високият административен орган на Турция - заяви, че ще вземе...