Пловдивският художник Димитър Добрев дари колекцията си от ютии на Стария Пловдив

 actualno.com
Пловдивският художник Димитър Добрев дари колекцията си от ютии на Стария Пловдив

Когато преди една година Аctualno.com разказа за пловдивския художник Димитър Добрев, който ей така, на шега, събираше стари ютии, в дома му - в сърцето на града, те наброяваха 250. Историята се разнесе, а понеже мнозина си казаха - ето на кого ще дам това желязо - тя започна да расте с неподозиран устрем.

Днес колекцията наброява 680 ютии - от най-старите, работещи с въглени, през парните, до електрическите, големи, малки, ювелирно украсени, войнишки опростени, истински и умалени модели за играчки. Всички те пристигаха в дома му, съпроводени с приятното вълнение да допринесеш с нещо за симпатичната цел, която този човек си е поставил. Днес целта вече е ясна, а всички, които участваха в това 45 годишно възстановяване на една житейска памет, са хем изненадани, хем не.

Димитър Добрев дари колекцията си на Общински институт "Старинен Пловдив" и ютиите вече намират своето място в различни къщи в Трихълмието. Те могат да се разгледат още другата седмица, когато започват Празниците на Стария град и то в специален тур, наречен "По гънките на времето". Засега ютиите ще бъдат разделени, но идеята е цялата колекция да бъде събрана на едно място и да се прибави към атракциите на резервата. 

Много други прояви предстоят в ..


Ключови думи : пловдив, септември, стария град, колекцията, ютии, димитър добрев

Виж оригиналната статия в actualno.comпоследни новини

Бащата на Борис Джонсън по бизнес в Гърция, дава вилата си под наем

4 юли 2020 21:41:00 dariknews.bg
Бащата на Борис Джонсън по бизнес в Гърция, дава вилата си под наем

Бащата на британския премиер Борис Джонсън защити днес решението си да пътува до Гърция въпреки съветите на правителството британците да не ходят в чужбина, ако не е необходимо, в условията...