Полицията вече има безконтролен достъп до всички телефони и интернет връзки

 big5.bg

Движението на гражданите може да бъдат проследявано през клетките на мобилните оператори, с кого те говорят, какви сайтове посещават и с кого си пишат.

От вторник властите получават възможност да проследяват трафичните данни от всички мобилни телефони и интернет контакти на българските граждани без съдебно разрешение. Оправданието е, че трябва да се контролират поставените под карантина, но няма никакви гаранции, че следенето ще се ограничи само до тях. Полицията ще може безконтролно да изисква справки от мобилните оператори и доставчиците на интернет услуги за това кой къде ходи, с кого и кога говори. Това става ясно от публикувания в Държавен вестник Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, пише Mediapool след направена проверка.

Трафичните данни на гражданите не засягат същинската кореспонденция, т.е. какво се съдържа в самите разговори, но позволяват разкриване на цялата друга информация.

Движението на гражданите може да бъдат проследявано през клетките на мобилните оператори, с кого те говорят, какви сайтове ....


Ключови думи : българия, закона, искането, промените, гражданите, полицията, контрол, интернет, лица, съда, mediapool, достъп, налага, мобилните оператори, кого, страсбург, изолация, извънредното положение, трафични данни, под карантина, трафичните данни, поставените под

Виж оригиналната статия в big5.bg