Русия става все по-непривлекателен пазар за България, в голяма степен заради корупция

 actualno.com
Русия става все по-непривлекателен пазар за България, в голяма степен заради корупция

Руският пазар става все по-непривлекателен за българската икономика. Това сочи статистика за периода 2001 – 2016 година, представена от Българската стопанска камара (БСК).

От камарата посочват 9 причини за това българските компании да не могат да са по-важен фактор на руския пазар. На първо място са условията на достъп, като БСК казва, че "пазарните инструменти, където съществуват, са подчинени на непознати за нас причинно-следствени връзки". Освен това, наложилите се на руския пазар български фирми пазят своите територии и "използват специфичните за Русия механизми, за да не допускат нови конкуренти". "Сравнително лесно е да се мотивират местни контролни органи да пречат на едни и да помагат на други", заключва БСК.

Бизнесът напомни с числа каква е картината в България заради оглушките за мониторинга на ЕС

След като цялата минала седмица мина под знака на мониторинговия доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, БСК също излез...

Прочети повече

Извън причините, които камарата намира в Русия, е посочено и, че българските предприемачи не се съобразяват с промяната в условията и предпочитанията на руските клиенти. "Вече не можем да продаваме нискокачествените си продукти в Съветския Съюз, както едно време", казват от БСК. И добавят - "няма формулирани търговско-икономически интереси и политики, които да подпомагат износа ни. На практика – следва се зададен от Русия дневен ред".

Друг сериозен проблем е липсата на признание и уеднаквяване на стандарти в различните области на търговия. Много често се променят и митническите процедури при внос в Русия, включително на едни и същи пунктове

Числата

През 2001 година Русия е била на 13-то място в класацията по обем на износ от България. През 2016 година обаче руският пазар е вече 19-ти. Българският износ за Русия през миналата година е намалял на 50% спрямо 2012 и 2013 година, които са посочени като най-добрите от БСК в това отношение. От камарата изрично подчертават, че спадът в износа за Русия в последните 3-4 години се дължи на икономически причини и проблеми в руската икономика, а не е факт заради санкциите, които ЕС наложи на Русия за събитията в Украйна.

ЕК предвижда по-добри времена за икономиката ни

Европейската комисия ревизира в посока рязко нагоре прогнозата си за българската икономика. Според очакванията на Брюксел, през тази го...

Прочети повече

За Русия българските компании също не са съществен доставчик – България е на 50-то място в списъка с вносители на руския пазар през 2016 година, но е била на 39-то през 2001 година.

Какво внасяме в Русия

Като цяло, България изнася за Русия все повече стоки с висока добавена стойност, а не суровини. От друга страна, Русия на първо място внася енергоносители т.е. суровини. Към 2016 година фармацевтичните продукти заемат най-голям дял в износа ни за Русия – 28,8%, след като през 2001 година процентът е бил едва 19,3 на сто. Това означава, че България е на 17-то място като вносител на фармацевтични продукти в Русия. На второ място стои износът на машини и апарати – 23,4% дял, при 21% през 2001 година, т.е. незначителна промяна. Далеч назад, на трето място, е износът на електроника и електротехника – 6,3% дял през миналата година при точно 6% дял през 2001 година. Голям е шокът при парфюмерийните продукти и козметиката – делът им в износа ни за Русия е бил 17% през 2001 година, а през 2016 година вече е 3%.

Големият проблем се оказва износът на консервирани плодове и зеленчуци, както и на напитки. През годините, спадът на износа на български консерви варира между 20 и 30%, но на напитки е още по-огромен – например 30-40 пъти на вино. Като една от основните причини се сочат руските контрасанкции срещу ограниченията от ЕС

Сериозен песимизъм за бъдещето "удари" българския бизнес

Бизнес климатът в България през октомври се влошава. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Стойността на пок...

Прочети повече

Санкциите

Специално по отношение на наличието на санкции, БСК дословно пише следното: "Санкциите на ЕС спрямо Русия изглежда не засягат българския износ. Ако има засегнати стоки, то техният дял е толкова малък, че не може да се улови от статистиката. Ефектът от санкциите на Русия срещу ЕС също не е значителен, макар, че е възможно да се изчисли. В най-добрите за българския износ години, износът на стоки, обект на настоящите санкции, е бил 11-12 млн. евро, докато през 2016 – 5,2 млн. евро. Сумарно за времето на санкциите преките български загуби от износ на стоки едва ли надхвърлят 20 млн. евро. Вероятно косвените загуби са по-големи – основно от пренасочване на стоки на други държави-членки от Русия към България, като така допълнително притискат българските производители на националния им пазар. Министерство на икономиката и Българо-руската търговско-промишлена палата не са отбелязали на интернет страниците си наличието на санкции на ЕС към Русия и на Русия към ЕС. Също така, няма статистически данни за ефекта от санкциите".

Икономическите санкции на ЕС срещу Русия бяха наложени на 31 юли 2014 година и се удължават от тогава. Рестрикциите засягат финансовия, енергийния и отбранителния сектор на Русия, както и стоките с двойна употреба. Забранява се пряката или непряката продажба, доставка, трансфер или износ на стоки и технологии с двойна употреба, забранен е и износът на оборудване и технологии, свързани с дълбоководни нефтени проучвания, включително за шистов петрол и за производство. Иначе има още два вида санкции на ЕС срещу Русия - визови ограничения срещу руски граждани плюс забрана да се внасят стоки от Крим и Севастопол в ЕС, като конкретно има пълна забрана за каквито и да е отношения в сектора на туризма.

От страна на Русия също има визови и икономически санкции. Икономическите касаят вноса на селскостопански продукти от ЕС, САЩ, Норвегия, Канада и Австралия - плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и риба. Преди налагането на тези санкции, обемът на вноса на ЕС в Русия беше на стойност 11,8 млрд. евро годишно, сега няма данни каква е промяната.

Внасяме почти четири пъти повече руски стоки, отколкото изнасяме за Русия

България има най-голям търговски обмен с Турция, Русия, Китай, Македония и Египет, ако не броим Европейския съюз. Това става ясно от да...

Прочети повече


Ключови думи : българия, русия, продукти, място, българската, българския, става, млн евро, дял, голям, българските, икономика, санкции, износ, бск, износа, стоки, причини, икономически, санкциите, през 2001, износът, прочети повече, камарата, през 2016 година, през 2001 година, руския пазар

Виж оригиналната статия в actualno.com