Спират временно кола от движение, ако книжката е с изтекъл срок на валидност

 dariknews.bg
Спират временно кола от движение, ако книжката е с изтекъл срок на валидност

Временно спиране от движение на автомобила, това ще е наказанието за шофиране с книжка с изтекъл срок на валидност, гласувано на второ четене в транспортната комисията на Народното събрание. Досега санкцията беше сваляне на табелите на автомобила. От БСП заявиха, че няма да подпрепят поправките в Закона за движение на пътищата, тъй като се работи на парче и некачествено. 

Шофирането с шофьорска книжка с изтекла валидност се приравняваше на това да управляваш автомобил след употреба на наркотици, алкохол или въобще да няма книжка, заяви Станислав Иванов, зам.-председател на транспортната комисия от ГЕРБ,  и добави, че затова се прави предложение за по-леко наказание. 

Общественото внимание се насочи към тази точка от Закона за движение по пътищата, след като наскоро полицията свали регистрационните номера на автомобила на икономиста Владимир Каролев заради изтекла книжката.

Днес транспортната комсията гласува наказанието за неподновен документ да е спиране от движение в срок до 12 месеца или до представяне на валидна шофьорска книжка. Зам.-председателят от БСП Георги Свилeнски предложи санкцията да бъде само глоба, но предложението му не беше прието. По думите на Свиленски в гласуваните днес поправки със сигурност има грешки, които ще станат ясни през следващите седмици. 

"Когато автомобилът не е собственост на водача, а е на друг човек и този водач не даде талона по време на проверката на автомобила - той ще бъде спрян от движение. Водачът, когато върне автомобилът на собственика - собственикът няма да знае, че автомобилът му е спрян от движение. И ще бъде санкциониран тогава, когато бъде спрян вече той собственикът на автомобила на собствената си кола и тогава санкцията ще бъде много по-голяма", обясни Свиленски.


Ключови думи : автомобила, движение, срок, спрян, книжка, автомобилът, санкцията, валидност, транспортната

Виж оригиналната статия в dariknews.bg