Стих от гробницата на Тутанкамон е на надгробната плоча на откривателят ѝ

 dariknews.bg
Стих от гробницата на Тутанкамон е на надгробната плоча на откривателят ѝ

Египтолог разкрива подробности за стихове пътували от гроба на Тутанкамон до гроба на откривателя на гробницата му – Хауърд Картър,Хауърд Картър стана известен като човекът, който откри съкровищата на „момчето фараон” през 1922 година.

Египтологът Захи Хавас разкри, че известният археолог Хауърд Картър толкова обичал един от религиозните артефакти от гробницата на Тутанкамон, че поискал молитвата, която е изписана върху него, да бъде гравирана на надгробния му камък.

За пръв път: Откриха древноримска гробница в Египет

„Любимото ми съкровище е чашата с молитвата. Това беше и любимото парче на Хауърд Картър. На него е изписан стих, който Картър поиска да бъде написана на гроба му. Когато посетих гроба му миналата година, открих, че върху нея е наистина е изписан надписът от тази чаша“, каза той за Express.co.uk.

Посланието, което е пътувало от гробницата на древния фараон до надгробния камък на британския археолог, гласи: „Нека духът ви живее, може да прекарате милиони години, вие, които обичате Тива, седнали с лице към северния вятър, очите ви гледат към щастие."

Кой е бил Тутанкамон? (СНИМКИ)

Чашата, известна като лотус чаша, се превърна в един от първите артефакти, които британските археолози откриха в гробницата на Тутанкамон. ..


Ключови думи : гробницата, гроба, тутанкамон, хауърд картър

Виж оригиналната статия в dariknews.bgпоследни новини

Десетки хиляди демонстрираха в Германия срещу расизма и полицейското насилие

6 юни 2020 22:45:00 dariknews.bg
Десетки хиляди демонстрираха в Германия срещу расизма и полицейското насилие

Десетки хиляди демонстрираха днес в градове в Германия срещу расизма и полицейското насилие и в знак на солидарност с афроамериканеца Джордж Флойд, починал при ареста си от бял полицай в...