Трябва ли Ердоган да се страхува от дългата американска ръка?

 news.ibox.bg
Трябва ли Ердоган да се страхува от дългата американска ръка?

Не са нужни множество туитове и изявления на Доналд Тръмп, за да стане ясно, че политиката на Съединените американски щати в Сирия и Близкия Изток е пълна каша. Американският президент изглежда решене да върне американските военни у дома и общо взето даде на турския държавен глава Реджеп Ердоган зелена светлина в кампанията му срещу кюрдските сили в северна Сирия, които някога бяха верни съюзници на Вашингтон в борбата срещу "Ислямска държава", пише Deutsche Welle.

И все пак, след огромен натиск от Конгреса и Пентагона, Тръмп частично даде назаден в понеделник, като предупреди Анкара, че ако Турция направи "каквото и да е извън това, което смятаме, че е хуманно", страната ще "изпита последствията от екстремно опустошена икономика".Изявлението, направено в понеделник, е малко по-умерена версия на туита на Тръмп от неделя, в който той заплаши "изцяло да унищожи" турската икономика.

Група сенатори от двете основни партии в САЩ междувременно предложиха законодателство, което ще замрази всички щатски активи на политическия елит на Турция, включително на Ердоган, и ще въведе санкции срещу компаниите, които работят с турската армия, докато Анкара не излезе от Сирия. Законът ще засегне и продажбите на оръжия за Турция. Но какво ще реши президентът?

Когато налага санкции на чужди държави, Тръмп обикновено действа без предупреждение или какъвто и да било опит за преговори.

Въпреки че турската валута се срина през август след заплахите на Тръмп, успехът на Ердоган в избягването на значими икономически последствия е впечатляващ, ..


Ключови думи : тръмп, държави, турската, валута, турция, сащ, ердоган, икономика, санкции, сирия, анкара, американският, мита, милиарда през

Виж оригиналната статия в news.ibox.bgпоследни новини

Тръмп губи почва. Но нищо още не е решено.

4 юли 2020 21:05:00 dnevnik.bg
Тръмп губи почва. Но нищо още не е решено.

© Reuters Америка днес не е това, което беше - лидер на свободния свят. За което голяма вина носи и президентът Доналд Тръмп. Доверието към него определено спада, но...