Убитата малтийска журналистка разследвала контрабанда на петрол

 dariknews.bg
Убитата малтийска журналистка разследвала контрабанда на петрол

Следствието за убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция предполага, че то може да е свързано с нейните разследвания за контрабандата на горива от Либия в Европа, съобщи новинарският тв канал "РАИ нюз 24", цитиран от ТАСС. Каналът се позовава на източници в италианските правоохранителни органи.

Новите разкрития на убитата в Малта журналистка разобличават далавери на високо ниво (СНИМКИ)

Каналът припомня, че миналата седмица по заповед на прокуратурата на Катания (град на остров Сицилия) са били арестувани и взети под домашен арест девет души - либийци, италианци, свързани с мафията, и двама малтийци, включително бившия защитник от националния футболен отбор на Малта Дарен Дебоно, който е смятан за организатор на незаконната мрежа.

Според отработената схема краденото от либийските находища гориво при съучастието на местни милиции се прехвърляло с катери на танкери, после още веднъж било прехвърляно на друг кораб край бреговете на Малта, след което достигало до италианските пристанища и рафинерии. После преработеното гориво се пласирало в Италия и някои европейски страни. В италианското разследване фигурират 80 000 тона гориво на обща стойност 30 млн. евро.

Убийството на „жената Уикилийкс” шокира Европа

Галиция, която извършвала журналистическо разследване на офшорни сметки, изучавайки т.нар. Панамски документи, неведнъж разобличавала незаконната търговия с либийски петрол през Малта. Напоследък там бяха убити няколко души, които според нея са били свързани с този бизнес.


Ключови думи : гориво, малта, журналистка

Виж оригиналната статия в dariknews.bg