Уникалният добрички геврек поскъпна

 economynews.bg


Любимите на добричлии, създавани по уникална местна рецепта, гевреци от варено тесто поскъпнаха с 10 стотинки, установи Дарик. Цената им, която досега беше 60 стотинки, от началото на този месец е вдигната на 70 стотинки.

 

Гевреците се правят единствено в етнографски комплекс „Стария Добрич“ – във фурната до входа, където от години предлагат и много други тестени закуски. Рецептата е уникална, пази се от майсторите, които твърдят, че никъде в България не ползват точно тази технология.

След като се оформят, тестените колела се пускат в гореща вода с глюкоза, от която се получава хрупкавата лъскава коричка на готовия продукт. След като гевреците изплуват сами във водата, се дооформят и пекат в каменната пещ.

Гевреците се продават от ранни зори всеки работен ден, без събота и неделя. Във фурната работят 7-8 души. Майсторите, които се наричат ситничари, започват да подготвят закуските още посред нощ – около 3.00-4.00 часа. Някои от майсторите в геврекчийницата в Стария Добрич са там от над 20 години. Казват, че занаятът им е на изчезване и са нужни млади хора, особено като се има предвид колко търсени и обичани са гевреците. Вероятно това е едно от най-добре развиващите се производства в Добрич – тестените закуски.

Източник: Дарик, снимка: pixabay.comКлючови думи : стотинки, майсторите, гевреците

Виж оригиналната статия в economynews.bg