Вашингтон започва "незабавно" с преместването на посолството в Йерусалим

 actualno.com
Вашингтон започва

Държавният департамент на САЩ ще започне „незабавно” подготовката за преместването на посолството страната в Израел от Тел Авив в Йерусалим, като същевременно засили мерките за сигурност, за да защити американските граждани в Близкия изток, съобщи държавният секретар Рекс Тилърсън, цитиран от AFP.

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на eврейската държава беше взето след консултации с „множество приятели, партньори и съюзници”, посочи ръководителят на американската дипломация в комюнике.

Избухнаха сблъсъци между израелци и палестинци на Западния бряг

В центъра на град Хеброн, разположен на Западния бряг на река Йордан, са избухнали сблъсъци между палестинци и израелски военнослужещи,...

Прочети повече

„Твърдо вярваме, че има шанс за траен мир”, добави Тилърсън в сряда в американската военна база „Рамщайн” в Германия.

„Държавният департамент ще започне незабавно процеса по изпълнение на решението като започне подготовка за преместване на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим”, обяви Тилърсън.

Actualno.com припомня, че през юни американският Сенат одобри резолюция, с която призова администрацията във Вашингтон да изпълни гласувания още през 1995 г. закон за преместването на посолството на САЩ в Йерусалим до 31 май 1999 г.

Вълна от дипломатически реакции срещу Тръмп заради Йерусалим

Очакваното в крайна сметка решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел предизвика истинска...

Прочети повече

Предшествениците на Доналд Тръмп на президентския пост отлагаха изпълнението на закона с нарочна заповед на всеки 6 месеца, като посочваха, че статутът на града трябва да бъде определен на преговори между израелците и палестинците.

Статутът на Йерусалим е един от основните източници на разногласия в израелско-палестинския конфликт. Палестинците се стремят да обявят източната част на града за свой център, а Израел смята Йерусалим за своя "единна и неделима" столица.


Ключови думи : столица, сащ, израел, йерусалим, преместването, започне, доналд тръмп, държавният, посолството, тилърсън

Виж оригиналната статия в actualno.com