Великобритания има време до петък да реши за ирландската граница след Брекзит

 dnevnik.bg
Великобритания има време до петък да реши за ирландската граница след Брекзит

© Reuters

Мишел БарниеГлавният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит каза на държавите членки, че британското правителство има време до петък, за да договори сделка за ирландската граница, предаде "Гардиън".


В противен случай преговорите няма да се придвижат към следващия етап.


Барние заяви пред посланиците на ЕС, че по информация от Даунинг стрийт се изготвя потенциално решение, което да може да задоволи както северноирландската Демократична юнионистка партия, така и Република Ирландия, но все още не е подписано от засегнатите страни.
В петък вечерта е предвидена нова среща на дипломатите от 27-те държави членки, ако Великобритания намери споразумение с юнионистите по въпроса за избягването на "твърдата граница" със Северна Ирландия.


Ако Лондон не договори обща позиция с Европейската комисия до петък, държавите членки са информирали Барние, че няма да разполагат с достатъчно време, за да я занесат в столиците си за обсъждане преди ключовия Европейски съвет следващата седмица.


При този сценарий лидерите отново ще заявят, че няма достатъчен напредък по въпросите за правата на гражданите, финансовите договорености и ирландската граница, за да се премине към разговори за търговията и преходния период.


Ако това се случи, следващата възможност за обсъждане на условията за преходния период ще бъде евентуално след Европейския съвет през март.


Възможно е лидерите да свикат извънредна среща през януари или февруари, за да се разберат да придвижат разговорите напред. Но колкото повече британското правителство се бави с това да предложи сигурност за условията за търговията след март 2019 г., толкова повече риск има фирмите да вземат решения, които да ощетят британската икономика.


По думите на ирландския премиер Лео Варадакар Мей иска да се върне с текст тази вечер или утре. Според източници от партията на юнионистите обаче разговорите може да се изместят към януари.


Тази седмица преговорите за ирландската граница след Брекзит се провалиха в последния момент, тъй като юнионистите, които подкрепят правителството на премиера Тереза Мей, отхвърлиха планирания от Даунинг стрийт ангажимент Северна Ирландия да остане обвързана с европейските регулации.


Всичко, което трябва да знаете за:

Преговорите за Брекзит (113)


Ключови думи : петък, преговорите, ирландия, членки, брекзит, барние, юнионистите, ирландската граница

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg