Време ли е за 100-годишни американски ДЦК?

 investor.bg

Снимка: Ройтерс

Облигации за около 16 трилиона долара по целия свят в момента се търгуват с отрицателна доходност. Австрия по-рано това лято издаде 100-годишна облигация с ултра ниска доходност. Германия тази седмица продаде 30-годишни облигации, които не плащат лихва - инвеститорите заеха парите на страната за три десетилетия срещу нищо. Може би е време американската хазна да се възползва от необичайните времена, за да намали разходите си за финансиране, пише Wall Street Journal.

Министерството на финансите публикува бележка на своя уебсайт миналия петък, в която се казва, че ще проведе „широко проучване за обновяване на разбирането си за пазарния апетит“ за 50- или 100-годишни облигации. Администрацията на Обама обмисляше идеята, но се притесни за репутационния риск на американския дълг, ако ценните книжа с по-дълги матуритети предизвикат слабо търсене. Това не беше много след като борбата за тавана на дълга доведе до понижаване на кредитния рейтинг на САЩ, но сега инвеститорите се редят на опашка за ДЦК в опит да си осигурят качествена инвестиция.

Министерството на финансите при Обама също се опасяваше, че 50- или 100-годишна облигация ще се конкурира и ще намали цените (и ще повиши доходността) на 10- и 30-годишните ДЦК, което ще оскъпи обслужването на американския дълг и ще направи кривата на доходността по-стръмна. Това беше по времето, когато Федералният резерв се опитваше да направи кривата по-плоска, за да тласне инвеститорите ..


Ключови думи : долара, евро, разходите, сащ, министерството, дълг, финансите, инвеститорите, лихва, книжа, доходността, търсенето, годишните, дцк, американския, годишни облигации, 100 годишни, 100 годишна облигация, или 100, 100 годишна, матуритети

Виж оригиналната статия в investor.bgпоследни новини

Тръмп изкара САЩ от СЗО

7 юли 2020 23:16:00 investor.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп изпрати официално известие до Конгреса на САЩ за оттеглянето на страната...