Здравната комисия не прие намаляването на ДДС върху лекарствата

 dariknews.bg
Здравната комисия не прие намаляването на ДДС върху лекарствата

Членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването не приеха на първо гласуване предложението на БСП за намаляване на ДДС върху лекарствата от 20 на 9%. Осем от членовете на комисията гласуваха в подкрепа на предложените промени, 1 гласува "против", а 11 - "въздържал се".

Проект: Избираме между здравна застраховка или кешови плащания

Георги Михайлов от БСП посочи, че все още не може да се даде категоричен отговор с колко при намаляване на ставката би се понижила цената на лекарствата, "но за лекарствата, плащани от НЗОК, може да се постигне добър ефект".

Лекарства за понижаване на кръвното налягане може да са опасно за сърцето

С унифицираната политика на ДДС страната ни се нарежда до Дания, но разликата в Брутния вътрешен продукт е несъизмерима с България, каза той. Намаляването на ДДС би подпомогнало и лечебните заведения, посочи Валентина Найденова от БСП и допълни, че ако ставката се намали на 9%, би се освободил ресурс в размер на 30-38 млн. лв. годишно, който те да могат да ползват.

Георги Колев от "Обединени патриоти" каза, че дори и да се гласува намаляването на данъка, то няма да достигне до уязвимите групи граждани, а трябва да се помисли върху въпроса защо в съседни на България страни цените на лекарствата са по-ниски.

Председателят на комисията Даниела Дариткова посочи, че от 2007 г. се правят подобни законодателни предложения, но са отхвърляни с аргумента, че не може да се оцени ефектът за крайния потребител. Трябва да се мисли за възможности пациентите да имат достъп до качествени лекарства, но чрез промени в здравноосигурителния модел, а не през данъчни закони, допълни Дариткова. ..


Ключови думи : бсп, ддс, посочи, лекарствата, намаляването

Виж оригиналната статия в dariknews.bgпоследни новини

Необичаен случай: Жена зарази с коронавирус 71 души за 60 секунди

13 юли 2020 22:58:00 dariknews.bg
Необичаен случай: Жена зарази с коронавирус 71 души за 60 секунди

Служители в американския Център за контрол и превенция на заболяванията описаха необичаен случай на COVID-19, съобщи Daily Star. САЩ поставиха нов рекорд с над 66 500 случаи на заразяване с...